Categories
Techstuff

BBC News – Have private schools helped teen app makers to thrive?

uppfinnare

“it was obvious he came from a successful, wealthy family who had opted to give him a private education.”

via BBC News – Have private schools helped teen app makers to thrive?.

Det här är precis samma sak i Sverige. Det är dom som har pengar som kan ta åt sig ny teknik och sen därför kan förränta kapital på den. Vi har sett det här i de tidigare teknikrevolutionerna och vi lär se det i den pågående också (IoT). Det gäller inte bara skolor det gäller dom som kan driva företagen också.

Men det handla också om engagemang. Jämför gymnasiet John Bauer i Gävle där Aurdino. Raspberry Pi är självklarheter med S:t Mikaelgymnasiet där man inte hört talas om dom. Jämför projekten också. På JB får eleverna en radiostyrd bil lite elektronikkomponenter och får själva försöka luska ut hur den infraröda överföringen fungerar och sedan bygga och programmera egna fjärrkontroller. Eller många andra liknande projekt. I Mora sätter man upp paraboler. Samma kurs. Olika lärare.

Vi behöver förnya skolan. Skitsamma om det finns de som gör vinster så länge de gör en skola som uppfyller normerna och kraven. Där finns det viktiga. Den kommunala skolan borde ju med racerfart kunna köra ifrån de vinstuttagande alternativen om det bara var pengar det handlar om. Engagemang mina vänner. Det är det det handlar om. Om att belöna Engagemang. Tänk lärarleg och hela den debatten och se vad vi belönar. “Pratarna”. Inte “görarna”.

Jag gillade det socialdemokratiskt Sverige där en arbetargrabb kunde göra en klassresa genom att studera på de bästa universiteten precis som rika och besuttna. Där man kunde ha en krokig väg för att nå målet med fungerande komvux och folkskolor. Jag kommer att rösta vänster 2014 det är helt klart men jag skulle så jäkla gärna se socialdemokrater som hängde med sin tid istället för att sjunga Internationalen och längta tillbaks till gamla tider. Kära socialdemokrater. Det är hos småföretagare som nya proletärerna finns. Dom som tjänar minst. Genererar jobben och betalar mest skatt. Stötta dom och bygg ett socialistiskt Sverige där alla har en chans och kan få vara olika. Den Svenska modellen som den en gång var är fortfarande en vinnande modell. Varför överge den då!?

Vi är (eller var) sannolikt bäst i världen på att uppfinna och anamma nya saker. Låt oss på en politik som låter oss fortsätta att vara det.

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.