Categories
Techstuff

“be good”

images

När “be good” inte längre genomsyrar organisationen börjar allt krackelera. Tro mig jag har sett det förut. Också IBM, Intel, Microsoft etc var en gång “the good guys” eller betraktades i alla fall som sådana av oss runt omkring. Men vid nått läge så händer något med alla dom här organisationerna. Dom kliver över girighetens och maktfullkomlighetens gräns och är inte längre “the good guys”. Google har precis taget steget över. Om fyra år kommer inte studenternas önskearbetsplats heta Google länge. Kanske tre eller fem.

Vad som egentligen händer när det här händer är intressant. Men det få beteendevetare och andra kunniga på området luska i.

2 replies on ““be good””

En gammal sanning säger att “det är när ekonomerna tågar in och ingenjörerna tågar ut ur styrelserummen som företagen börjar ruttna både organisatoriskt och moraliskt”. Ingenjörerna “på golvet” kan hålla emot mycket av de värsta idiotierna så länge som företagen är någorlunda små, men sedan verkar det inte finnas några som helst spärrar för hur dum i huvudet man kan vara. “Management by air plane Magazines” kallas det t.ex. när något stolpskott till chef har läst om något nytt flådigt som kanske passar bra för vissa andra typer av verksamheter, men som innebär total katastrof för den egna. Påfallande ofta är dessa vandrande katastrofer till chefer INTE ingenjörer…
Det finns dock exempel på intelligenta ekonomer som inser sina begränsningar och därför alltid rådfrågar de specialister som finns inom organisationerna. Tyvärr är dessa bra ekonomer alltför få!

Man skulle enligt min erfarenhet också kunna säga “Tyvärr är dessa bra ingenjörer alltför få!” men du har rätt såklart. Men det jag riktigt tror på i styrelserummen är mångfald. Då får man olika vinkelinblickar på varje problem och ser det på riktigt. Det är väl egentligen det du beskriver. Men jag tror man ser samma sak om det bara är ingenjörer eller styrelsen är enkönad eller…. ja du fattar. Man skall hamna i en styrelse pga av kompetens och att man fyller ett erfarenhetsområde som inte finns. Inte för att man är kompis eller vad det nu är. Sen är det ju bra om man är mer intresserad av företagsutveckling än pengar till sin egen plånbok också såklart.

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.