Categories
Status från tomten

Tomtens dagbok del 9

Flyttat hit: http://tomtensdagbok.se/

Nionde December
Dan för dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan.

Hej Tomtemor här.

I morse när jag vaknade så stod det flera hundra ekorrar. nej snarare flera tusen väldigt arga ekorrar, här utanför stugan och tjattrade, hoppade och for runt. De skulle ge sig iväg upp till jättarna och kasta nötter på dem sa de. Kasta nötter hårt i huvudet på de tjockskalliga jättarna och inte sluta förrän jättarna släppt StenStenInte och Tomtefar. Ja, de skulle till och med kunna ta sig till att bita jättarna i både öron och näsan om de inte tog reson efter nötkastningen. Ekorrar älskar jul nämligen. Ja, och nötter såklart. Det tog åtskilliga pepparkakor och många liter glögg innan jag och husnissarna fick de att lugna ner sig. Tomterådet bestämde nämligen igår att vi skulle returnera guldet som trollen knyckte till jättarna. Trollen hade ju fortsatt gråta och ligga på golvet och rulla sig såklart under hela gårdagens möte tills en krabba, som sitter i tomterådet som representant för alla som bor i haven, berättade att valarna hade erbjudit sig att ta upp ett fartyg fullt med guldpengar som ligger ute på djupt vatten i Atlanten. En skatt som trollen kunde få som utbyte mot jättarnas guld. Trollen som är giriga som få ville såklart ha både och men när de förstod att den här skatten nog var hundra gånger större än den de hade knyckt så gick trollkungen eller Bergakungen som han också kallas, BertBergPåse med på det. Jag hoppas verkligen han menar det nu för jag tyckte han såg lite lurig ut när han sa det. Man kan aldrig lita helt säkert på ett troll. Ännu mindre på flera. Vi får se för idag innan solen går upp skall trollen lämna över jättarnas skatt och sen skall jag, några hundra nissar och 34 starka älgar (guld är tungt), som drar varsin släde, frakta upp guldet upp till jättarna och förhandla med dem om tomtens och StenStenIntes frisläppande och om bevarande av freden såklart.

Alla är annars ledsna här. Rävar och vargar har ylat ikapp i natt. Den ena ledsnare än den andra. Hela skogen har ekat av deras sorgsna ylanden. Lodjuren har stannat i sina lyor och sovit så som lodjur gör när de är ledsna. Hararna har till synes fortsatt som vanligt men man har sett på deras sorgsna nedfällda öron att allt egentligen inte är som vanligt. Vi älskar ju julen allesammans här i skogen. Det är då harar och vargar, rådjur och rävar och alla andra djur kan vara tillsammans och vi alla inser att vi alla egentligen är samma sort. Det är ju sant att vargar och rävar äter andra djur resten av året men det gör de ju inte för att vara elaka utan för att de är födda sådana. Naturen fungerar ju så. Också växterna är ju levande varelser så också djur som bara äter växter är ju en del av allt det här. Människor också, liksom tomtar och nissar. Alla. Men under julen då är vi bara kamrater. Ingen äter någon annan. Då är vi en del av samma sak. Levande varelser i ett stort, stort universum men många andra världar som är olika och lika vår men där livet är detsamma och det viktigaste som finns. Men oj titta nu kommer trollen med skatten. Bergakungen, BertBergPåse, är med också ser jag.

Oj så mycket guld det är på slädarna. Verkar till och med tunga att dra för älgarna fast de är de starkaste till och med bland älgar. Säkrast att vi undersöker så att allt är med nu. Man kan aldrig riktigt lita på trollen som sagt. De kan hitta på vad som helst. Jag tycker inte de ser så ledsna ut som de borde. Står han inte till och med och småflinar lite BertBergPåse. Nu blir jag riktigt misstänksam. Jag säger åt nissarna att de får undersöka lasten nu innan vi ger oss iväg. Men titta här kommer en blåkråka med spioninformation norrifrån. Bra.

Jättarna har tydligen lugnat ner sig lite sen de fick beskedet från oss om att de skulle få tillbaks sitt guld. Men tomten och StenStenInte är fortfarande instängda i sina burar och de får ingen riktig mat av jättarna. Bara vatten och bröd tydligen. Hårdbröd. Tomtefar som är så hungrig jämt och alltid vill ha gröt måste vara jättehungrig nu. Bäst vi tar en tunna gröt med oss också. Och smör. Hur som helst är det i alla fall bra om jättarna är lite lugnare. Då kanske de inte får för sig något tok. Kanske går de till och med att resonera med när vi kommer fram till dem och inte bara hoppar och slår med sina klubbor så att marken och alla på den skakar. Nä, nu är det bäst att jag går in och packar matsäck och klär på mig. Men vad är det som händer borta vid slädarna? Bäst jag tittar.

Jaha det var som man kunde tro. Det var inte allt guld i slädarna. Trollen hade först fyllt dem med sten och sedan lagt guld över. Sickna ena. Att det aldrig skall gå att lita på trollen. Jag kallade till mig Bergakungen, BertBergPåse, direkt såklart och nu småflinade han inte längre för nu är jag riktigt arg. Han började gråta som en trollunge och lovade att trollen skulle hämta det guld som fattades på momangen. Ja, man skulle nog kunna trolla till det på en gång lovade han. Och med trollformeln

“låt den gråa stenen som bara väger, inte glimmar, bli till glimrande guld som våra ögon tindrande får se”

så byttes all sten vips ut mot guld. En bra formel kan man tycka. Så nu är vi äntligen redo att ge oss iväg. Inga troll kommer följa med eftersom vi inte vill reta upp jättarna ännu mer i onödan men vi har en stor flock vargar som följer med oss som skydd och blåkråkor och örnar kommer att följa med oss som spejare. Det kommer att ta många timmar att ta sig upp till jättarnas land. Jag får berätta om det imorgon. Hoppas ni sköter er alla barn och vuxna där ute i stora, stora världen. Man kan ju vara snäll kanske också fast det inte blir jul. Men än finns det ju också chans att vi hinner få tomten fri så att det kan bli jul ändå. Ni får hålla era tummar så hårt ni kan. Nu måste jag förbereda den långa resan upp till norr. Hej, så länge.

-2.8 grader under snön (grässtråna fryser och letar sina varma jackor). -13.0 i luften (vi måste ta storpälsarna på oss nissarna och jag). Snöar inte alls för en gång skull. Alla djuren gråter och är ledsna för att de inte tror att det skall bli någon jul. Till och med valarna gråter där i havet så nu håller det på att bli översvämning på flera ställen. Ingen tillverkning av julklappar tills Tomtefar är tillbaks.

Alla avsnitt på olika format finns samlade här, fritt och gratis i en tid när det mesta annat inte är det.

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.