Categories
Betraktelser & Berättelse

Respekt

a woman in white scarf kneeling
Photo by Anna Tarazevich on Pexels.com

Imorgon börjar Ramadan för miljoner muslimer och håller på en månad (21/4). Hade man alltså varit muslim så var det idag man skulle äta semlor. Ja åtminstone på dagtid. Eller när man är sugen. Men en fin tradition detta. Avslutningen är som julafton för kristna. Men att påminnas om hungern som den fattige känner som inte får mat genom att fasta är en vis tanke. Hur skall man annars förstå och känna tacksamhet för det man har.

Jag känner respekt för de olika religionerna och deras utövare. I alla fall om de inte försöker pracka på mig sina läror. Jo jag lyssnar gärna. Tar godbitar ur olika delar av visdom. Men förkastar det mesta. Han/hon/det/gud har såklart mycket mer humor än vad varje mänsklig och jordisk regelmakare någonsin har fattat. Intelligens och kunskap är glädje och fest. Inte sänkta huvuden och plågor och elände.

Men bed till din gud om du vill. Eller lyft upp valfri profet på guldklädd piedestal. Hylla och böj dit huvud. Det är ditt val. Men låt mig stå rakt i all min enkelhet men som en jämlike med han/hon/det/guden. Den enda eller en av dom. Skitsamma.

Hur som helst är du muslim och läser detta så kämpa på.

På lördag är det Earth Hour i Los kyrka. Ljungström och Sundström och Los kyrkokör. Kantor Subäck är väl med på ett hörn också. Säkert lurar någon prästusling bakom en bänk dessutom. Men tänker bevista det där. Om man nu släpps in i de heliga lokalerna som den syndare man nu är utan medlemskap i svenska kyrkan.

Fast man kan väl ändra sig än. Kanske har somnat vide det där laget. Men Ljungström säger att de skall framföra en Dylanlåt nästan lika bra som en bandspelare. Och sådant vill man ju uppleva. Jag menar bandspelare. Var länge sedan det fanns sådana. Sen fick man ju sjunga med. F-dur är det väl i kyrkan va?

Hoppas såklart att dom spelare en del eget.

Kör sjöng jag i i Gävle. Det var mycket upplyftande. Oväntat skoj. Kunde nästan fortsatt med det. Men är man en särling och nära nog en singularitet insnärjd i sig själv är det väl bästa att hålla sig på sin kant.

Peter Subäck (sakral kantor) sitter bakom orgeln i nästan varenda musikprojekt i den här kommunen. Han kan nämligen inte säga nej. Jag har erbjudit kurs i ämnet. Men ännu har han inte nappat. Föreslog honom till kommunens kulturpris för något år sedan och jag förlåter aldrig uppnäsorna där för att dom inte nappade på den iden. Men uppnäsor vill gärna beblanda sig med kändisar så därför ger man priser till kändisar helst. Förakt får man härifrån. Förakt och en hink skit över sig. Liksom.

Ja ja ja ja ja ja vi får väl se hur det blir. Men eftersom Ljungström i princip är den enda mänska förutom K som jag pratar IRL med så måste jag väl gå. Annars pratar jag med ingen IRL snart. Han är snarstucken den gamle mannen. Ljusdals Bob Dylan(d) går han under men bor i Hudiksvall. Avflyttad. Fegt smitande. Eller rent av räddningen. En bra gubbe hur som helst.

Annars har här varit en sådan där kanondag igen. Har satt några till grejer på plats. Men som vanligt, mycket kvar. Men inte spelar väl det någon roll inte så länge man njuter va det man gör. Definitivt en skada det där. Att gå och gå och gå och gå och aldrig komma fram.

Men problemet, japp själva problemet i nästan allt. Det är att folk inte samarbetar. Alla kör sitt projekt. Ger ingen annan ens ett finger. Resultat: Alla förlorar. Se på dom framgångsrika bara. De hjälper varandra. Framåt. Uppåt. Mot nya segrar. Ingen är stark ensam. Är det något jag lärt mig av ett liv så är det det. Modellen som håller folket på mattan. Liggandes. Fast en del tror dom är kungar ändå. Har för mycket dimma i huvudet. Vet inte hur man tar sig förbi dagpunkten. Oftast är de moderater och liknande. Fel. Nästan alltid. Dimma och dumma. Bara ett “U” som ser ut som ett tomt glas, som skiljer. Fyll glaset säger jag. Det hjälper.

Fast skitsamma.

Nu tänker jag krypa ner i min säng och fatta min bok och läsa ett eller två kapitel. Jodå, det har jag förtjänat idag.

Serru!

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.