Categories
Betraktelser & Berättelse Status från tomten Swedish

Jultomtens statusrapport 4

Flyttad till https://www.tomtensdagbok.se

Hej Tomten här igen.

Allt är lugnt här i tomteskogen. Vi har inte haft några problem med tillverkningen av julklappar sedan igår (jojje sover idag och ställer inte till en massa bus) och fabrikerna sprutar ur sig dockor, brandbilar, lego och allt annat man kan tänka sig. Men mycket kläder blir det i år. Vi har förstått att barn hellre vill ha mjuka paket nuförtiden istället för hårda. Så i år blir det massor med mjuka härliga paket. Kalsonger, trosor, strumpor och tröjor i mängder. Inte så många mobiltelefoner, dataspel och andra hårda tråkiga och onödiga grejer.

Det finns ju många barn i världen. Så det är väldigt mycket leksaker som vi tillverkar. Tänk dig det högsta berg som finns. Ungefär så hög blir högen med julklappar när vi är klara. Om vi nu hade lagt dom i en hög då förstås men vi lägger dom i säcken direkt såklart. Vi är ju inte dumma. Vi är ändå tomtar. Som alla förstår så krävs det en riktigt magisk säck för att alla dom julklapparna skall få plats. Men det är ingen konst för jultomtesäcken. I den skulle det kunna få plats två sådana berg med julklappar om nu alla barn nu skulle få för sig att bli så snälla så att det behövdes så mycket julklappar. Säcken heter förresten glufs om du inte visste det. Passande eller hur?

Förra året den här tiden var det kris. Älgarna strejkade. Utan älgar inga som kunde bära presenter till säcken. Älgar gillar ju inte gröt. Dom kräks om dom äter gröt. Sickna ena!! Gröt som är så gott. JÄTTEGOTT ju! Men älgar vet liksom vad dom vill och så är dom stora. Har horn. Vi har därför sett till att dom skall få saftiga granskott och äpplen till jul istället. Dom har varit nöjda med det under alla år. Nu hade älgkungen fått nys om att det fanns glögg gjord på äpplen och då ville älgarna minsann också ha glögg precis som oss andra. Man vägrade helt enkelt att kånka på fler julklappar om man inte fick som man ville. Det är i allmänhet så att älgar ser sig som lite finare än dom flesta andra djur och helst inte vill jobba alls. Lite snobbiga sådär. Vill helst stå där i sin skogsglänta och se lite märkvärdiga och värdiga ut liksom. Dessutom är det så att dricker älgar så dricker dom hinkvis. Och om dom nu skall dricka glögg så lär det också bli hinkvis och då lär dom bli både fulla och vingliga och inte kunna kånka och bära några paket ändå. Så det här blev en svår nöt att knäcka. Ja ni fattar. Så vi sammankallade hela tomterådet. Vi pratade en hel dag om hur vi skulle lösa det hela och kom överens om att dom visst skulle kunna få glögg men bara på julafton efter det att jag har flugit iväg med släden. Och då bara en halv hink var. Fram till dess fick dom nöja sig med karameller som smakar löv. Det gick älgarna med på direkt. Tror det var just de lövsmakande godiset som fick dom att nappa. Ni må tro att dom tuggar på det hela dagarna nu. Ja egentligen skall dom ju bara äta godis på lördagarna dom med men nu var det ju kris och lövgodiset är ju trotts allt ganska nyttigt.

Tomtemor hälsar. Hon håller på att mixtra med någon motor i källaren som vägrar att fungerar. Själv förstår jag mig inte alls på sådana där saker. Jag skall ägna den här dan till att baka pepparkakor och lussebullar. Nästa vecka är det ju Lucia och då kommer älvorna och spelar, sjunger och lussar för oss. Det är lika härligt varje år. Men då måste det ju finnas pepparkakor till alla. Och lussikatter. Och glögg. Så jag skall baka tre miljoner åttahundrafemtio tusen pepparkakor idag. Två komma två miljoner lussekatter och beställa åtta tankbilar med varm god glögg. Alla nissar, troll och också småknyttet måste ju få lite gott att smaska på, eller hur?

Talgoxespionerna rapporterar att Leif inte ville gå till dagis i morse. Skrek och bråkade. Men sen visade det sig att han hade blivit förkyld och febrig så det fick passera. Sen var det några hundra barn som inte åt upp sin mat utan gnäll igår. Alla har blivit antecknade och det gäller att sköta sig nu. Speciellt om man inte har gjort det varje dag tidigare under året. En liten pojke i Indien svalde en myra och fast än det kittlar dödsskönt i kistan är det ju synd om myran. Antecknad. Myran får skadestånd, extra julklapp. Den kröp ut där bak på pojken och det var långt att gå och inte speciellt trevligt. En pappa i Västerås anklagad Lina för att ha ätit upp en lussebulla när det egentligen var hynde som tagit den. Orättvisst och därför antecknad. En lillebror som blev dragen hårt i örat av en storebror får en extraklapp som dras från broderns julklappskonto. Ungefär som vanligt alltså.

Var snälla mot varandra och mot er själva. Ny rapport kommer imorgon. Försök att le mot människor du träffar idag så kanske dom blir lika glada som du är. För visst känner du väl att det sprudlar av lite glädje inuti idag? Och hjälp tanterna över vägen. I alla fall om dom vill det!

-4.2 grader under snön. -18.8 i luften. Soligt. Renarna mår bra. Nissarna mår bra. Trollen snarkar. Full produktion.

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: