Icke dansk

 

Ett kontor. Sol, ute. Sommar. Det känns som “Macken”,

“Hej kontoret”

Men det är på låtas såklart. Det var iof “Macken” också. Lika för lika. Jag njuter av känslan. Njuter av sommaren. Sätter på kaffe. Tänker att kanske skulle man vara ledig. Sitta på altanen vid sin stuga där vid havet, lä i en vik, västkusten. Andra vindar. Helt gratis är de där drömmarna. Men kanske lite löjliga. För jag skulle inte kunna sitta där så länge. Innan myrorna i kroppen börjar krypa omkring mot andra mål än de jag har för dagen. Om jag nu inte lyckades somna. Då kan jag bli kvar. För trött är jag. Alltid numera. Hela vägen in i själen.

De där förbannelsen att höra vad folk tänker. Vad skall den vara bra för? Ingen har någonsin haft nytta av den förmågan. Ingen. Det är en förbannelse.

Jag kämpar mig igenom ett Danskt tekniskt nyhetsbrev. Danskan är inte enkel för en Norrlänning. Men det går om man försöker. Ofta finns där något som inte finns här. Fast det är så nära mellan oss. Kontinenten. Över bron och en annan värld. Japp, den vägen kan man också fly.

Men det är såklart Ulf Lundell och sådana som han som sätter sig i bilen, kollar att man har pass och kontokort med och sen drar söderut, full gas mellan fartkamerorna. Vi andra få nöja oss med att någotsånär hålla bilen fungerande och få till mat på bordet. Vi vanliga är inte som dom upphöjda.

Drar ner persienner. Måste alltså hålla solen ute. Den jag längtat mig sjuk efter i ett halvår. Nu duger den inte. Skäms varje gång jag vrider de där sakerna mot stängning. Man borde väl bara ta in nu? Eller Hur? Njuta. Rätt vad det är så är det snöslask och vinter igen.Ja och då flödar minsann ingen sol in genom fönstren hur än mycket man vrider upp de där persiennerna.

Läste förresten igår att solen ibland kastar ut protoner som klarar av att färdas till jorden på trettio minuter.  Ljuset tar åtta. Vinner såklart. Snabbt som en iller är ljuset.  Men trettio minuter är inte så dåligt det heller. Det där händer under solstormar. Solstormar händer när de händer. Ja om fötter har något med det att göra vet jag däremot inte.

Vill man bygga luftskepp, ja, som inte är en så dålig ide, bör man välja helium istället för vätgas. Japp, Hindenburg och journalfilm och New York,  är väl fastbränd på näthinnan hos de flesta.Tyskarna kunde inte använda helium som de ville efter Amerikanskt embargo. Det mesta är ju Amerikanernas fel. De gör som de vill. Nu som då.

Förresten. Helium. Det finns inte så mycket i atmosfären. Det mesta av det helium som finns på jorden slinker ut utanför vår atmosfär. Rymdfarare. Så hur framställer man helium då? Ja en källa är alfastrålning. Addera en elektron och du är hemma. Men vanligast källan är naturgas. Kyl ner den. Det som är kvar i flyktig form är helium.

Jodå.

Lätt som en plätt är det. I teorin. Säkert förbannat mycket krångligare i verkligheten. Som det mesta.

Skatorna kraxar i på skarpen här ute. Men persiennerna nere är det inte lätt att veta varför. Men man får gissa på katten. Någon av dem. Skatparet bor i den stora granen. Får en eller fler ungar varje år. Skatungarna samlas i grupper som blir till ligister som far omkring i grannskapet under hösten och hittar på jävelskap. När vintern kommer har de ett helvete. Som förstaårig skata får man använda all sin intelligens för att överleva en lång vinter.

Jag gillar skator.

Ambulanshelikoptern här igen, passerar precis nu över kullen. Man undrar såklart vem som är drabbad den här gången. Ja och när det är ens egen tur. Vi reser i alla fall med stil vår sista resa härifrån vi Losbor numera.

Idag är det 1259 dagar kvar. Just idag känns det som en oändlighet.