Categories
Betraktelser & Berättelse Status från tomten Swedish

Tomtens rapport 1 + 2 + 3

Flyttad till https://www.tomtensdagbok.se

Hej Tomten här.

Statusrapport 3 (fast egentligen 1 + 2 + 3)

Tanken vara att ge en första statusrapport redan förrgår men vår pepparkaksfabrik gick sönder och började spruta ut citronsura lakritsbollar istället för söta goda stjärnformade pepparkakor, så jag var tvungen att ta renarna och åka dit och laga maskinerna. Ja, nissarna gjorde jobbet såklart. Det var som vanligt musen jojje som hade byggt bo på ett kretskort i en av kontrollpanelerna. Såklart kortslutit sött och surt blandarna och fått lakritsmaskinen att jobba på för fullt. Jojje är sådan. Är det vinter och kallt letar han alltid upp något varmt och skönt ställe och där lägger han sig och sover. Oftast utan att tänka närmare på var han lägger sig. Tyckte väl en pepparkaksfabrik hade sina fördelar kan man tänka. Men när vi väl hade hittat honom och han förstått vad han ställt till med så ångrade han sig såklart. Han pep och pep och pep. Han älskar nämligen jul han med. Nu bor han här hemma med tomtemor och mig. Har fått ett hål strax bredvid öppna spisen där det är varmt och gott. Lite gröt skall vi väl också få över till den lille krabaten. Men ost får han vänta med till julafton. Jojje gillar ost. Massor av oss. Alla sorters ost. Så det blir en perfekt present till honom.

Ja som sagt jag hade tänkt skicka en daglig rapport över läget här i skogen till er mina närmaste kamrater så att ni känner att det är lugnt. Alltså ta det lugnt ni så står vi för jäktet. Det är liksom meningen med allt det här.

Pepparkaksfabriksproblemen kanske får till följd att vi måste kalla in trollen för att hinna med allt i år. Men problemet med dom är att dom bara kan jobba på natten. En enda solstråle och dom blir till sten. Och så kan man ju inte ha det. Dessutom är dom vresiga och sura av sig så en del nissar vill helst inte jobba med dom. Därför har nissarna lovat att lägga på ett extra kol. Ja, alltså man säger så eftersom gamla lokomotiv eldades med kol och gick snabbare när man stoppade i några fler. Så gör man naturligtvis inte med nissarna. Gröt och pepparkakor är det som får fart på dom. Sen vill som såklart ha julmust. Varje dag tjatar dom. Men icke. Här blir det ingen julmust förrän kvällen före julafton. Punkt, slut och slutdiskuterat.

Önskelistorna bara rasar in. Dom från alla barnen är för det mesta ganska lätta att hantera. Roliga spännande leksaker har vi ju fabriker som tillverkar alla dagar hela året, dygnet runt. Det är värre med dom önskningar som kommer från vuxna. Mamma Agda i Västerås och Pappa Leif i Stockholm önskar sig t.ex. “Snälla barn”. “Snälla barn” vad är det för en önskning? Alla barn är väl snälla! Eller? Vi tog upp det där på stora julmötet och kom fram till att det var “lugn och ro” dom egentligen menade. Man kan ju tycka att dom kunde kläckt ur sig det från början. Ja kläcka ur sig säger man bara för att hönorna… Ja ni fattar. Lugn och ro kan man naturligtvis trolla fram. Det är inga problem. Men vi tänker lite finurligare. Får alla det dom vill så blir det liksom lugn och ro av sig själv och då blir alla nöjda och glada ändå. Så det är så vi jobbar. Men det är såklart en massa att tänka på för att få till det. Ger vi lilla Tanja den tjutande brandbil hon vill ha så tycker kanske inte pappa Peter att det blir så mycket lugn och ro. Så då får vi försöka hitta på något annat till Lilla Tanja som hon blir minst lika glad för. Ja det är ett otroligt fixande och trixande.

Våra nissespejare rapporterar att dom flesta barn sköter sig och är snälla där ute. I lördags var det en Kinesisk pojke och en tigerunge i Indien som inte ville gå och lägga sig. Det var nog allt. Alla andra barn i hela världen verkar ha varit snälla. Men vi zoomar in lite extra i dom här tiderna såklart. Men det gäller ju att vara snäll hela året. Jag menar hur skulle det se ut om det räckte med att vara snäll i några veckor för jul. Vi är tomtar inte lättlurade.

Men vi gillar jul här. Mest bara för att människor börjar bry sig om varandra. Visst det är kul med alla presenter också och all mat och all godis men alla har det inte så lätt under julen. Att vara snäll innebär också att dela med sig till dom som inte har det lika bra som en själv. Och snällhet gäller förresten lika mycket för vuxna som för barn. Så hitta på olika sätt att hjälpa. Hälsa på en gammal ensam tant eller farbror på ett ålderdomshem som inte har någon som hälsar på. Skänk en slant i en insamlingsbössa. Lägger alla en krona blir det till miljontals kronor. Lägg ut mat till djuren. Sen framförallt var snäll mot dig själv också fira den jul dom just DU vill fira. Säg nej till att fira andras jul i år. Det förtjänar DU.

-3.3 grader under snön. -18.8 i luften. Soligt. Renarna mår bra. Nissarna mår bra. Trollen snarkar. Full produktion.

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: