Categories
Betraktelser & Berättelse Noveller

Jesus

jesus-christ

Det knackar på dörren. Det är Jesus. Känns lite oväntat sådär. Men har man bott i ett gult hus på en kulle i Lo(o)s några år så blir man inte förvånad. Man säger helt enkelt “Hej” och ber honom stiga in. Fortsätter med

“Så du är ute och går? Vill du ha lite kaffe?”

Man har ju liksom svårt att tänka sig just honom komma infarandes i en silvermetallic S60 av senaste modell. I alla fall har jag det. Fast har såklart ingen aning om han gjorde det. Han kanske kom cyklades. Hursomhelst. Jag förutsätter en värdigt skridande Jesus vandrandes fram i sandaler av plast (vegan-Jesus) efter solbelysta vägar.

Eftersom jag inte får något svar utan bara en mild blick riktad mot mig så fortsätter jag

“Hur är läget med dig då?”

och då berättar han om läget. Hur jäkla eländigt det har varit under dom här två tusen åren när han bott med sin tjatiga farsa och hur det blivit ännu värre nu på slutet när han börjat bli gaggig. Prostatan är inte att leka med den heller och det känner man ju igen.

Något måste göras, säger han,  så här är han igen. Lite på rymmen liksom. Sen bjuder man på kaffe i finmuggarna (de som är diskade) och han dricker kaffe som om han inte druckit det på tvåtusen år minst, vilket han såklart inte heller har gjort,  och då dristar man sig till att fråga var lärjungarna är och då får man höra att dom ju är döda sedan länge och att dom som kommit efter inte är mycket att ha och då undrar man ju vad han gör i Lo(o)s och så svarar han att det är ju här det händer nuförtiden och det är då jag måste fråga om det inte egentligen är till Edsbyn han hade tänkt sig. Sveriges Jerusalem liksom känns ju mer rätt än en skogsby ute i vildmarken och då ser han förvånat på mig och säger “är inte det här Edsbyn?” och då ser han uppriktigt sagt förskräckt ut, nästan rädd och vill ha instruktioner om hur han tar sig till Edsbyn och när jag berättar om dom sju milen han måste skrida värdigt fram efter i en skog full av både varg och björn så frågar han om jag kanske kan skjutsa honom eftersom cykeln är antagligen är gammal och det kan jag ju. Jag menar han är ju ändå Jesus.

Så jag startar bilen och ser att vi behöver tanka bensin och talar om det för Jesus men han pekar bara på tankmätaren och nu visar den på full tank såklart och jag tackar och startar motorn i en bil med en motor som aldrig gått bättre och jämnare och det är ju väldigt ovanligt för en Renault. Så jag skjutsar honom till Edsbyn och ungefär vid folkets hem vill han stiga av. Han undrar om jag behöver något underverk uträttat och jag vill inte trötta honom med fred på jorden och att alla barn skall få lägga sig mätta varje kväll. Socialistisk seger i nästa val blir det väl ändå. Det där borde han ha fattat för länge sedan och för egen del behöver jag inga under. Jag har det så bra som jag kan ha det redan försäkrar jag med eller utan underverk och kan till och med leva med den där prostatan så vi säger hej och jag åker på Statoil och köper en Cappuccino och en bulle och åker hem och grillar en morot och tänker inte mer på det där.

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.