Categories
Böcker

Senast lästa bok

Stäppvargen av Herman Hesse

Jo. Jag är tvungen att läsa den här. Varför? Jo. Därför att den nämns i de två senaste böckerna jag läst. Ja och japp, jag har bestämt mig för att läsa några av klassikerna.

Först. Herman Hesse låter som en Nazist. Men då är det såklart Rudolf Hess man tänker på. Herman var Schweizare, dock född i Tyskland. Hans böcker hamnade på Nazisternas bokbål. Så Nazikopplingen kan vi glömma på direkten.

Ja egentligen skulle väl boken rensas ut från hyllorna på våra bibliotek idag också som Astrids “negerkung” berättelse och Tintins “neger” historier. Men här handlar det om en nobelpristagare som skrivit och då duger kanske n-order som en spegel av tidsandan fast än “övergreppen” i det avseendet är betydligt grövre i den här boken än vad TinTins författare står för och vad Astrid Lindgren lyckas få till. Ja med det där är det som det är. Där  lever vi i en fullkomligt galen värld utan koll på prioriteringarna i minsta avseende.

Men boken då?

Ja sanningen är väl att var det nu inte en klassiker så skulle jag ha lagt den ifrån mig under de första kapitlen. De är rätt tråkig. Inledningsvis. Men den tar sig. Blir riktigt bra. Kanske inte helt lätt att inse att den är banbrytande i tysk litteratur men det har sannolikt med tiden den är skriven att göra. Tiden har liksom hunnit ifatt den.

Jag har aldrig hört den nämnas av Flower power rörelsen som en introduktion i i LSD tripparnas värld. Men den skulle mycket väl kunnat bara det. Ja och nu fick han Nobelpris 1964, alltså före den rörelsens blomstring, så man kan inte ge sig hän i tron att de som gav honom Nobelpriset var barn av LSD trippernas värld. Men det skulle kunnat vara så.

Ja jag kan inte avgöra om han var värd det där priset. Men de brukar ju vara det. En bok är ett för litet beslutsunderlag. Ja och jag har inget att säga i saken ändå såklart. Men är den läsvärd?

Ja den är läsvärd. Helt klart en bok man kan ägna några timmar åt. Jag tror till och med att den kommer att lämna några fragment efter sig där i minnet faktiskt.

Så vill du ta dig ann en klassiker i sommar. Läs!

Alla andra böcker jag läst finns här.

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.