Vinterhelvete

Börjar dan med att skjutsa ned fru till olåtsasjobb och fortsätter sen med att skotta snö. Hon får vara referens till snöhögshöjd först. Sådan jobb ingår för fruar och flickvänner. Men mycket snö. Japp, det är det.

Nu får det räcka snart. Man tänker så när man står där och skottar. Kåta småfåglar kvittrar frenetiskt i träden. jag stannar och lyssnar. Uppskattar. Hade det varit grannen hade det inte varit lika vackert. Det är olika.

Men tittar man på prognoserna så ser det inte ut som den här vintern vänder än på ett tag, Ingen vår i sikte åtminstone fram till den 22’a enligt prognoserna. Det är svårt att tänka sig att björkarna slår ut om två månader. Allt det här skall smälta och forslas bort av bäckar och vattendrag innan dess. Hör jag meteorologer förbereda “höga flöden” varningar?

På de lokala nyheterna pekas Ljusdal ut som länets sämsta kommun när det gäller behöriga lärare i skolan. 55.0% av lärarna är behöriga. Nästa steg är att lyfta fram Los då som sämst i klassen med 42.7% behöriga lärare. Fast man då inte ens är sämst i klassen.

En intressantare siffra än om lärarna har lärarlegitimation är om barnen lär sig något. Det måste ändå vara det som är det viktiga, ja hela grejen med en skola. Ja jag är ju inte riktigt klok men det där är jag ganska säker på. Att det är så.

Siffrorna för Ljusdal ser ut såhär

 • Båtbacken 29.6%
 • Emilia?skolan Hybo 39.3%
 • Fri?skolan Vintergatan 65.2%
 • Färila skola 60.4%
 • Gärdeås?skolan 69.0%
 • Los skola 42.7%
 • Nybo skola 65.1%
 • Stenhamre?skolan 55.7%
 • Tallbacken 42.7%
 • Tallåsens skola 43.5%
 • Öje?skolan 58.3%

Intressant är att om man tittar på vilka skolor som har köer, alltså fler elever som vill gå där än som kan gå där, så är det på skolorna med lägst lärarbehörighet.  Är inte det ett ganska intressant faktum.  Dumma föräldrar. Dumma barn. Troligen…

Alltså. En professor (en symbolperson för utbildad person) är inte kunnigare än någon annan för att hen är professor. Det handlar om vad hen kan, hur hen kan få ut det hen kan, hur hen kom dit till den där positionen. Titeln säger inte ett skit om det. Det professorn gör, publicerar, lär ut, gör däremot det.

Fast vem orkar argumentera i den där infekterade debatten. Lärare har mist friheten, loven, självbestämmandet. Deras fack har hejat på det där. Allt för mer pengar i plånboken. Nu är lärarjobbet nästan bara som vilket skitjobb som helst på vilken stor industri som helst där likformighet är viktigare än bra pedagogik och arbetsglädje och utveckling.

Jo jag tror på utbildning. Utbildning är nyckeln. Men den måste inte bara ske i skolan. Tjugofem år på en arbetsplats ger också kunskap och färdigheter. Praktiska erfarenheter måste jämställas med teoretiska.

Fast Gäsp!

Nu. Låtsasjobb. På riktigt.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.