Abstraktionerna

Jag har väntat i snart arton år på “the killer”. Den där lösningen som gör VSCP överflödig. Eller i alla fall, gör stora delar av det som VSCP hanterar överflödiga. Jodå, jag utvärderar kontinuerligt andra lösningar. Försöker verkligen hitta en lösning som håller måttet. Men nu, arton år har gått, har jag inte hittat det jag vill ha. Nä ni vill inte ha det som ligger där till salu heller. Jodå ni köper ändå. Det är kul att handla saker. Ja och turligt nog får ni snart handla igen och igen och igen.

Jag tror på abstraktionerna när man löser saker. Jovisst, man får gneka på lite extra för att hantera dem, men när det väl är gjort så är vinsten tusenfalt.

Så tänk er en knapp. En knapp kan man trycka på. När man trycker på den så kan den fasta inne. Då måste man trycka på den igen för att den skall åka ut igen. Eller också trycker man på den där knappen och så släpper man den. I båda fallen är den på om den är nertryckt.

Ja och den där knappen kan finnas på en telefon, på en websida, vara en fysisk knapp eller bara låtsa vara en knapp osv. Knappar är lite som människor. De har olika skepnader, former och humör. Knappar kan till och med vara trasiga.

Så tänk nu att vi vill starta en motor som pumpar vatten till får fina nya swimmingpool när vi trycker på den där knappen. Tar vi en knapp av den där sorten som fastnar nere så är det bara köra.

Så då så.

JSON är poppis. MQTT är poppis. Så vi skickar

{
   "state": "ON"
}

Genialt. Om vi nu sätter upp en kanal i MQTT

/my/crapy/system/swimmingpool/motor

som motorns logik lyssnar på så är allt frid och fröjd. Vi skickar bara vårt JSON datagram och är state=”ON” så slår motorn på är state=”OFF” slår motorn av.

Kodat och igång kört på en kvart.  En trasig motor, en länk som går söner så at motorn inte uppfattar state=”OFF” när det kommer skiter vi i. Det är ändå bara att rycka ur kontakten om det händer.

 

Ja och där någonstans tar orken slut. Varje gång. Jag orkar inte förklara för folk längre. Det blir alltid så många (olästa) ord. Skitsamma liksom. Men ändå lite synd. Men erfarenhet guidar väl ändå folk på rätt väg till slut. Kanske.

😉

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.