Categories
Betraktelser & Berättelse

Löjligt

Det är fyra grader kallt ute. Ja jag ser det på min dator. Ja och det är VSCP. Oerhört onödigt komplicerat såklart. Tre datorer behövs för att leverera den där mätningen. Jodå en av dem levererar lite annan data också och en annan tänder och släcker lampor här i huset vid solnedgång och soluppgång. Men det är fortfarande lite löjligt. Ja till och med om jag fyller på med en hög med annan funktionalitet så kvarstår det där fåniga. Ja och jag försöker försvara mig med att det handlar om utveckling det här, att det hade räckt med en av de där datorerna egentligen för alltihop. Resten sitter där för test. Min fru är inte imponerad. Som vanligt har hon helt rätt.

Men det är det där med inbäddad elektronik. Man kan få en utgång att gå från låg till hög nivå. För en del människor är det inte mer. Noll volt blir tre volt, ja eller fem volt. Men för andra, embedded-skrået, så startar en hiss, en bil, en bro öppnas, ja möjligheterna är hur många som helst, när den där signalen går hög.

Visionärt tänkande. Det är viktigt vad man egentligen ser efter att ögonen tagit in informationen och den processats i huvudet.

Ja och det är väl så man får se min setup här också. Allt det där som repporteras och switchas kunde vara andra saker. Det är stabilitet och andra faktorer som blir intressanta. Ja och använder man inte sina egna grejer kan man lika gärna sluta. Man kommer aldrig fatta hur de borde fungera då.

Men enkelhet. Det är den jag är ute efter. Hela VSCP bygger på det. Enkelhet för användaren. Stoppa dit en apparat, den talar om att den finns och vad den kan göra, koppla ihop den med andra, tala om vad den skall göra. Färdigt.

Apropå enkelhet. Vi kör ett självcirkulerande vattenburet värmesystem här i huset  just nu. Också det en test. Som frys, kyl, elpatron som fixats för att det är för dyrt att lösa på annat sätt. Ja cirkulationspumpen har lagt av. En ny kostar trettontusen till den här kåken. Inga enkla pengar att få fram för en skuldsanerande person. För fatta mig rätt här. Jag skulle också vilja köpa en ny frysbox när den gamla läger av istället för att bygga om den “trasiga” till en uppkopplad variant. SÅ jävla roligt är det inte. Det finns annat att göra liksom.

Men åter till självcirkulationen. Det fungerar så bra det är skrämmande. Just nu har jag ingen aning varför det har suttit en cirkulationspump där över huvud taget. Men tänket är ett annat. Man får styra med shunten istället på varje element. Alla element i huset fullt på alltså.  Det ger iof mindre möjlighet till individuell reglering men det är knappast ett problem här. Det handlar om en i värsta två grader skillnad över lag.

Att vattnet cirkulerar så förbaskat bra av sig själv som det gör förvånar mig. Nu är iof det här värmesystemet byggt för självcirkulation en gång i tiden, alltså tjocka rör och lutning på returerna, men det är fantastiskt hur bra det fungerar. Det får en också att fundera i en tid när det främsta argumentet för en cirkulationspump över en annan är att den sparar några hundralappar el varje år.

Bra alltså. Imponerande rent utav.

Niclas Björsell gillar det akademiska. En annan gammal kamrat från förr dyker upp.  Mer kavaj och kostym där än mina smutsiga fingrar. Det är förresten rätt skönt att alla har börjat prata AI nu så att man får låtsasjobba på i lugn och ro.

Ja och sen bilen då. 334602 kilometer. Den behöver hålla åtminstone fyra år till. Att bygga om den låter jobbigt. Men kunde farsan bygga sig en egen bil så borde väl iof jag kunna.

Vi får se hur saker och ting utvecklar sig. Stilla står det i alla fall inte livet. Tur det…

2 replies on “Löjligt”

Om man läser bloggbeskrivningen så framgår det att jag inte behöver hålla mig till den alltid när jag skriver här. Sådetså… 😉

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.