Categories
Betraktelser & Berättelse

Moduler och kylskåpsreparationer

Varning! Tekniskt innehåll!

Byggblock till kylskåp, ja det är meningen att saker skall monteras och köras igång idag, eller åtminstone testas, men annat får prioriteras, man måste leva också, sådant går alltid först, såklart, hur skulle det annars se ut?

Jodå, byggblock som är overkill såklart. Grodans Beijing module och en  Kelvin NTC modul. Den första för I/O och den andra för temperaturmätningen. I det här fallet är är I/O att ha koll på dörrar och switcha de två halvledarreläerna (de blå burkarna). Ett relä för belysning och ett för kompressor. Reläerna i sig är lite overkill dom med men är saker jag har haft i mina lådor och därför gratis. De har en skojig historia faktiskt eftersom de härstammar från en stordator som användes för Sveriges största skokedja fram till 70-talet. Några år satt de i en föregångare till Hulkens styrning dessutom.

Modulerna använder sig av CAN. Man kopplar ihop dem (och konfigurerar dem) och vips så har man ett autonomt system. Någon server behövs inte men vill man ha en, och det vill jag, så kopplar man bara in dem till ett större system och kan få data och kan övervaka. I mitt fall kopplar man sig till frysen eftersom den redan har en liknande installation för sin styrning. Där används en Paris relä modul istället för Bejing som har lite bättre egenskaper för att styra reläer. Men de egenskaperna behövs egentligen inte för de här halvledarreläerna.

Här någonstans irriterar det såklart att jag inte har möjlighet att sälja de här modulerna. De ligger där bara klara och produktifierade och ruttnar bort. Ja, något skall göra det också. Inga sura miner. Bara ruttnande hårdvara och arbete.

Det jag kommer att gör nu är att konfigurera Kelvin NTC modulen att sända Turn-ON event när temperaturen är högre än ett inställt värde och Turn-OFF event när den är under ett annat värde. Lite hysteris där emellan. Sen lägger jag in i beslutsmatrisen (decision matrix) på Bejing modulen att den skall reagera på Turn-ON eventet och sätta en utgång hög som går till reläet och en annan utgång som går till en LED för att visa att kompressorn snurrar. Sen samma sak fast tvärt om för Turn-OFF eventet.

Sen skickar såklart temperatur modulen ut den aktuella temperaturen med jämna mellanrum. Två temperaturer mäts, I kylen och i svalen. Vill jag så kan jag alltså visa den i diagramform (som i frysen) eller larma med ett SMS eller larmsignal eller tusen blinkande lampor om temperaturen blir för hög.

Fast som sagt, overkill både här på bloggen och i verkligheten.

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.