Categories
Betraktelser & Berättelse

Internationella kvinnodagen

Kvinnodagen idag. En viktig dag. Men trotts det kommer just det faktumet i bakgrunden eftersom det är min yngste sons födelsedag idag. Grattis Niklas. Tjugofem år idag. Sicken bra ålder att befinna sig i,

Att vi har en Internationell kvinnodag är såklart självklart. Det finns ju kanelbullens dag, munkens dag och inte minst semmeldagen, så såklart måste det finnas en kvinnodag.

Men det finns såklart ett allvar i en sådan här dag. Fortfarande tjänar inte kvinnor lika mycket som män. Konstigt kan man tycka. Finns det någon man som ställer sig upp och försvarar det? Någon kvinna? Nehej! Så lös. I så fall finns ju konsensus i frågan och jag gissar att det är jävligt starkt i det här fallet. Visst det kommer gnölas om männens löneutveckling får stå stilla innan vi uppnått jämlikhet på området men ni kan ge er fan på att det skulle gå fort att uppnå målen om man bestämde sig. Fackföreningar?

Ja sen borde en kvinna kunna gå vart som helst, när som helst, klädd hur som helst utan att känna rädsla eller bli antastad eller bli våldtagen. Kvinnofrid utropades för länge sedan av ocoola gubbars gille långt innan jag fanns. Men dagens ocoola gubbar skriver såklart under på det där också.  Faktum är att de flesta grabbar gör det också. Det är bara några få som står för all den där skiten. Vi känner dem allesammans. Säg ifrån nästa gång de öppnar käften. Utrota grabbigheten så är det där problemet löst också. Alltihop är ju egentligen bara så förbannat löjligt, barnsligt och fånigt.

Ja sen finns det styrelser och annat där det av någon anledning är väldigt snedfördelat mellan kvinnor och män, ja när de gäller olikheter överhuvudtaget.. Men där är det bara bolagen själva som blir lidande. Jag VET att olika är det bästa. Egentligen vet väl alla det. Det är ju inte så svårt att förstå. Nej, jag tror inte på kvotering. Det är lite som att säga att kvinnor är lite skadat gods och måste ha hjälp för att komma ifråga. Nej jag tror inte heller på att kvinnor skall bli som män. Det hjälper för fan inte en endaste kvinna (eller man). Vill man lösa ett problem på bästa möjliga sätt så behöver man människor som kan se problemet från olika håll. Ja och vad har en styrelse för uppgift? Japp, de löser problem, lägger ut kursen, ja just det,smart, mår bäst av att ha en ohomogen sammansättning. Självklart är det så. En sjuåring kan för fan förstå det. Ja så vill man skapa bra företag och är smart så borde det såklart vara självklart med styrelser som består av lika många kvinnor som män. Ja, och innehåller en del andra olikheter också. Inte för att vara P.K. utan för företagens bästa. Så självklart att man kan grina.

Nu spelar det såklart ingen roll vad en ocool gubbe som jag svamlar om. De vackra, de populära har ordet. Ja och de… har annat för sig. Men som vanligt säger jag det jag har att säga ändå.

Marie Curie får vara symbolen för kvinnor som vill och kan och vågar i det här inlägget. Men det kunde lika gärna vara kvinnorna på verkstäderna, kvinnorna som knackar kod, kvinnorna som kör de stora maskinerna, ja alla de som vågar avvika från de redan upptrampade vägarna och gå dit de vill. Där finns kvinnorna som förtjänar priserna. Ja och jag vet att Marie nickar instämmande från sin lite grann radioaktiva molntapp.

 

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.