Categories
Betraktelser & Berättelse VSCP

VSCP for dummies

accra_testing

Det ramlar in ordrar. Lossnar lite. Eller mycket. Bra såklart. Men än är det en bit kvar till världsherravälde. Som sig bör. Men det där kommer. Det känns som om det här året kommer att ge tillbaks en del. Helst mycket. Det är vi värda här i huset. Ja tamefan.

För någon som håller på med något som ingen förstår vad det är så kan det kanske tyckas konstigt att folk faktiskt vill köpa. Det talar för sig själv att jag hittills fått bara en order från ett företag i Sverige. Man måste vilja förstå för att kunna förstå. Men jag orkar inte med de ignoranta längre. Eller det handlar väl snarare om att de flesta bara följer strömmen. Det är tur för sådana som mig att världen finns. Den innehåller fler som orkar försöka förstå.

Men vad gör jag då?

Ja tänk dig att du köper ett nytt intelligent kylskåp. De brukar brumma igång eller hur? Sen är det inte så mycket mer. Men säg nu att det har mitt system inbyggt. VSCP. Japp då talar det om att det finns när det installeras.

“Hej jag är ditt nya kylskåp”

Ja det kanske inte pratar, eller ja varför inte, men troligare är att det säger det där genom en dator, en platta eller en mobiltelefon.

Sen har ju det där kylskåpet manualer och steg för steg anvisningar, användaranvisningar inbyggda såklart. De finns där jämt. Telefonnummer, webbadress och email till tillverkaren också. Småsaker. Men håll med om att det är rätt praktiskt. Och så sparar det en jävla massa träd.

Men intelligenta kylskåp kan naturligtvis göra en massa intelligenta saker. Så det berättar vad det kan göra för dig

1.)  “Jag kan….”
2.)  “Jag kan….”
3.)  “Jag kan….”
4.)  “Jag kan….”

så du startar en steg för steg process för att få det att göra det de säger att det kan. Ja som

“beepa mig på telefonen om dörren är öppen för länge, om temperaturen går ner för mycket, om strömmen försvinner”

“ja eller talar om att det nog håller på att gå sönder, skall jag ringa en reparatör?”

Men det kan såklart också jobba tillsammans med spisen och tvättmaskinen och varmvattenberedaren. Ja om spisen körs gör det väl inte så mycket om temperaturen tillfälligt går upp en grad i kylskåpet. Samma sak när värmeelementet i tvättmaskinen är igång. Ja och varmvatten beredaren och kylen kan ju turas om att sluka energi. Ja så man kan gå ner till en lägre säkring. Spara pengar. Spara miljö. Kan köras på solcellerna på taket.

Sen kan du såklart se hur mycket energi den där burken drar varje dag. Hur många gånger dörren öppnats per dygn. När!? Vill man veta det? Av vem? Så att dörren kan låsas innan nattmackedags. Ja jag skulle behöva det. Ja det kanske till och med lär sig att på fredagar klockan sjutton kommer någon hem och matar in en jävla massa varma saker från ICA  så det är kanske läge att börja sänka temperaturen redan vid sexton för att vara beredd liksom. Beredd på kylskåps vis.

Ja sådär intelligent som det här kylskåpet är så borde det sannerligen stänga dörren själv också om den är öppen för länge. Eller i alla fall tala om för ägaren hur mycket han/hon skulle tjäna på att inte ha dörren öppen så mycket. Eller nått.

Det bästa av allt. När du köper spisen, tv’n, radioklockan, mikrovågsugnen, lampan, bilen, så fungerar deras inställningar på exakt samma sätt. Har du gjort det en gång, ställt in en sak, så ser det lika ut på nästa burk eller maskin eller vad det nu är. Steg för steg tas du igenom inställningar för allt. “Jag vill…” “OK gör ett, gör två, gör tre…”. Klart!

Ingen konstigt med det liksom. Inget konstigt alls egentligen.

Ja ja ja säger du. Javisst säger jag.

Jag gör grejer som verkar utan att synas. De sitter i skåp och boxar (eller i ett kylskåp då) och gör sin grej. Men hade jag stålar skulle jag nog höra några grejer som syntes också. Japp plocka in dom yngsta mest hungriga från någon designlinje och köra. Dom som visat att de tänker annorlunda.  Ja man måste kunna material och vad det går att göra om man skall skapa det som är häftigt. Men man skall inte kunna så mycket att det är en begränsning. Man måste också vara beredd att tänja på gränserna.Tills gummibanden nästan går sönder. Men bara nästan.

“Går det där?”
“Ja tamefan kanske.”
“Fast ingen har någonsin gjort det förut.”
“Desto bättre, det är just det vi letar efter.”

Att förändra världen är inte för lipsillar och försiktiga.

 

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.