Vykort


Så har det gått en dag igen. Nästan i alla fall. Jag tänker nämligen ge mig alldeles snart. Smita iväg. Eftersom allt är på låtsas så må det kanske vara hänt. Ja rent av förlåtet av någon gudomlig chef där uppe eller om hen nu sitter där nere och gonar sig i värmen.

Ljust ute som normal sen eftermiddag är det. Fåglar sjunger. Myggor surrar. Lastbilar fraktar varor norrut och söderut på omdragen E45’a som rinner fram där nere nedanför kullen på vägen genom byn.

Jag angriper VSCP helper library idag. Det är lite tröstlöst. Men istället för sten på sten flyttar jag funktion för funktion. Många är det. Dokumentation ger nästan aldrig något tillbaks. Hur mycket man skriver så säger folk ändå att det fattas information. Skriver man för mycket så finns det för mycket. Ja och man får inte glömma klipp och klistra delarna eftersom de flesta programmerare inte läser en rad dokumentation om de inte måste. Jodå, vi gjorde tvärtom förr. Läste på först. Men det var såklart förr det. Forntid. Dumtid.

Vykort är det sällan man får några nu för tiden. Tametusan om jag ens minns när jag sist fick ett. Brukade vara kul att få.

Loopia är sura för att vi har 1261267 filer på web-hotellet. 🙂 Många filer är det. Jodå. Wiki cache filer mest gissar jag. Flytten av dokumentationen löser det problemet. Japp, japp, japp. många filer är det kära Loopia.  Precis som alla dem ni tappade bort när era mailservrar pajade och backuperna inte gick att lägga tillbaks.

Skall försöka ordna det där.Lugn!

På verkstaden på fabriken där farsan var verkmästare jobbade väl kanske femton personer. Man gjorde det mesta där. Att fräsa, svarva och svetsa på hög nivå var inga problem. Inte annan problemlösning heller. Fräsning av skruvar, kugghjul, axlar med mikrometerprecision och sådana där saker kräver sin man. Ja eller kvinna. Men kvinnor fanns det inga där då. Grejen var bara att alla de här gubbarna bara hade folkskola som utbildning. Det här var sådant där som politiker kallar “enkla jobb”. Jobb som inte krävde någon utbildning. Man började som lärling och sen lärde man sig efter hand.

Det där kommer jag att tänka på när jag ser den där power pointen idag som talar om den stora bristen på “seniora utvecklare”. Först och främst vet jag några över fyrtiofem som gärna tagit de där jobben men ingen vill ha “åldringar” men framförallt så är det ju konstigt att en bransch som skramlar med sina tomma tunnor så mycket inte kan få fram programmerare själva om de nu saknas så fruktansvärt. Programmering hör verkligen till de där “enkla jobben”. Japp. Att lära sig programmera och också bli bra på det kräver långt mindre av en person än att lära sig fräsa och svarva. Ja och klarade de där verkstadsgubbarna att lära sig av andra så borde väl för i helvete programmerare också kunna göra det.  Ja sen senior blir man då genom att ha gjort det man gör ett tag. Fyller man på underifrån kommer det ut nyttiga saker där uppe.

Men man är nog ute efter att klaga mest. Fast kan man inte lösa ett så enkelt problem så kanske man borde skita i att försöka lösa resten av världsproblemen också.

Personalchefer vill ofta anställa kopior av sig själva. Är man själv civilingenjör vill man anställa civilingenjörer osv. Ja och visst, utbildning ÄR bra och viktig. Men om en CNC maskin kräver högutbildad personal men inte en manuell fräs gör det så är det tamefan fel på CNC maskinen.

Och de som snackar om enkla jobb, kolla in en av de där s.k. “motorintresserade ungdomarna” en kväll i garaget. Det där “ENKLA” kan man nog stoppa upp varje taggig bokstav för bokstav på i sin egen “enkla jobb”-röv.

“Enkelt” är svårare än “svårt”. Titta på verklig kunskap istället för siffror eller bokstäver på papper. Det är bara leverans som räknas till slut ändå.

Gubbgnäll klart. Godnatt!