Insnöad

Japp, insnöad, på, Plura och Blues för Bodil Malmsten. Det är egentligen bara en rad som får mig att trigga, förutom mollackorden då som fick den med i min lista. Men orden

Hon hade alltid ett gott ord att säga om vad som kom ur mina händer.

Syskonsjälar som möts. Som förstår. Just de där orden drabbar mig.

Datorproblem

Skumt datorproblem idag. Helt plötsligt börjar det skrivas en massa plustecken litet här och var i mina öppna applikationer. Lite slumpmässigt sådär kommer de. Ja först tänker jag att någon har hackat sig in i min dator och jävlas. För precis så verkar det. När jag försöker skriva något så kommer det nått plustecken helt plötsligt.

Men några tecken på intrång hittar jag inte och efter att ha stängt ned de mesta i applikationsväg så finns problemet kvar. Så starta om återstår. Man gör inte ofta det i Linux. Men inte heller det hjälper. Fel på tangentbord alltså. Men efter vad jag kan se så fungerar plustangenterna alldeles utmärkt. Men jag byter bord ändå för säkerhets skull.

Men inte hjälper det. Icke! Den slumpvisa plusteckenströmmen kvarstår.

Det är då det slår mig. Jag har flyttat om i hyllan där ute. Där ligger ett trådlöst tangentbord. Ja och javisst. På det ligger numera “lite” andra grejer. Tydligen är plustangeten nedtryckt av någon av de där grejerna. Jovisst är det så. Bort med skroten. Frilägg bordet. Allt är frid och fröjd igen.

Sensmoral. Städa inte upp så förbannat. Låt saker ligga och skräpa där de alltid legat och skräpat. Allt annat ställer bara till med en massa problem.

Alternativ sensmoral. Ta ur batterierna ur trådlösa  möss och tangentbord som hamnar i hyllorna.

Ja jag fick i alla fall ett rent tangentbord. Inget ont som inte har något gott med sig.

Moduler och kylskåpsreparationer

Varning! Tekniskt innehåll!

Byggblock till kylskåp, ja det är meningen att saker skall monteras och köras igång idag, eller åtminstone testas, men annat får prioriteras, man måste leva också, sådant går alltid först, såklart, hur skulle det annars se ut?

Jodå, byggblock som är overkill såklart. Grodans Beijing module och en  Kelvin NTC modul. Den första för I/O och den andra för temperaturmätningen. I det här fallet är är I/O att ha koll på dörrar och switcha de två halvledarreläerna (de blå burkarna). Ett relä för belysning och ett för kompressor. Reläerna i sig är lite overkill dom med men är saker jag har haft i mina lådor och därför gratis. De har en skojig historia faktiskt eftersom de härstammar från en stordator som användes för Sveriges största skokedja fram till 70-talet. Några år satt de i en föregångare till Hulkens styrning dessutom.

Modulerna använder sig av CAN. Man kopplar ihop dem (och konfigurerar dem) och vips så har man ett autonomt system. Någon server behövs inte men vill man ha en, och det vill jag, så kopplar man bara in dem till ett större system och kan få data och kan övervaka. I mitt fall kopplar man sig till frysen eftersom den redan har en liknande installation för sin styrning. Där används en Paris relä modul istället för Bejing som har lite bättre egenskaper för att styra reläer. Men de egenskaperna behövs egentligen inte för de här halvledarreläerna.

Här någonstans irriterar det såklart att jag inte har möjlighet att sälja de här modulerna. De ligger där bara klara och produktifierade och ruttnar bort. Ja, något skall göra det också. Inga sura miner. Bara ruttnande hårdvara och arbete.

Det jag kommer att gör nu är att konfigurera Kelvin NTC modulen att sända Turn-ON event när temperaturen är högre än ett inställt värde och Turn-OFF event när den är under ett annat värde. Lite hysteris där emellan. Sen lägger jag in i beslutsmatrisen (decision matrix) på Bejing modulen att den skall reagera på Turn-ON eventet och sätta en utgång hög som går till reläet och en annan utgång som går till en LED för att visa att kompressorn snurrar. Sen samma sak fast tvärt om för Turn-OFF eventet.

Sen skickar såklart temperatur modulen ut den aktuella temperaturen med jämna mellanrum. Två temperaturer mäts, I kylen och i svalen. Vill jag så kan jag alltså visa den i diagramform (som i frysen) eller larma med ett SMS eller larmsignal eller tusen blinkande lampor om temperaturen blir för hög.

Fast som sagt, overkill både här på bloggen och i verkligheten.

Ännu en…

Jacob Gordin är död. gd.se

Vi kände inte varandra. Fast det gjorde vi också. Egentligen. Musikaliskt. Träffades några gånger. Pratade på nätet. Hejade på det som kom ur varandras händer. Det fanns alltid ett positivt ord om en ny låt. Och så går den jävlen och dör. Saknad såklart.

Döven men inte älig

“Döven” idag. Inte hundra. Men lever. Inte illa det. “Döven” är möjligen Ovanåkersmål. Jag tror att det kanske är det. Ja i så fall skall det väl översättas till “seg”, “halvsjuk” eller något sådant.  Ja som jag varit hela helgen.

Positiva siffror idag också. När det gäller temperaturen alltså. Nästan fem grader plus där ute. Otroligt. Vårpirrar till inom en. Man anar att det är något annat är på gång.. Enklare liv. Japp, för så är det. Den dag man stänger av Hulken för säsongen väntar en period av enklare liv. Världen är till och med tystare under den där perioden. Det eviga bruset från cirkulationspumpen hörs nämligen inte längre. Ersätts av koltrastsång.  Nej vinter kan jag aldrig lära mig älska. Tolerera… ja nästan, kanske. Men älska? Nej. Jag har frusit för mycket för det. Men sommaren och hösten. Ren kärlek. Men Hulken skall väl stå där oi källaren och frusta åtminstone en och en halv månad till. Eller en om man har otrolig och osedvanlig tur.

“Älig” är annars ett annat bra ord från Ovanåkersmålet. Ja det är ungefär rastlös. Eller mitt emellan nervös och rastlös.

Vi har den 13/3 idag. Nästan mitten av Mars. Solen upp 6:19 här, ner 17:52. Ja jävlar liksom. Det är inte längre mörkt på eftermiddagen. Vasaloppsöndagens magi har förändrat världen.

Nu skall jag packa lite paket. Sen handla lite och ja sen…