Motigt

Motigheter brukar ge lite skjuts på besöksantalet. Så här kommer lite. För lite motigt är det allt idag.

Först och främst så är undertecknad seg som en uttjänt hästsko. Mosigt. Förkylt. Eller något. Vill helst stanna i soffan. Hela dagen. Japp.

Men…

Så blir det inte. För är nu inte bredgott’et lite mjukt där vid frukosten? Jaha. Ändå lite beredd på det. Lite redo sådär. Den som läst bloggen har hört om nattliga problem med kylskåp tidigare. Jodå. Tempen i kylen är nästan uppe på tio grader. Japp det är dags. Sanningens ögonblick.

Låt mig direkt tala om att i dagsläget har vi inte råd att köpa en ny kyl här i huset. Definitivt inte. Möjligen finns det resurser för sådant under icke uppvärmingssäsong men inte nu under uppvärmningssäsong, ICKE!

Men den kanske går att fixa. Hos en sådan som mig är det alltid utgångspunkten.  Den springande punkten är kompressorn. Snurrar den, ja då “fixar jag biffen”. Snurrar den inte, då är det inte ett kylskåp längre, utan skrot. Ja och ett problem har uppstått.

Men en jäkla massa kablar kors och tvärs i ett kylskåp. Två säkringar hinner smälla innan jag lyckas lista ut vad allt är. Två lampor, två dörrsensorer, en tempsensor och ingående kräm samt fas till kompressor. Så koll där. Bort med kretskort. En kabel mellan fas och kompressor får den att brumma igång ja och så står den nu. Förhoppningsvis med resultatet att kylskåpet är kallare när jag vandrar upp och kollar om en stund. Nope känner mig faktiskt inte orolig där. Jag hör att den går. Då brukar det vara OK. Får mig att stilla undra hur många kylskåp som kastas fast det bara är skitfel på dem egentligen.

Så nu skall alltså ny styrning byggas till kylskåpet under morgondagen. När jag gör det vill jag gärna göra ett demoprojekt för VSCP samtidigt. Det här är ju grejer som snurrar kontinuerligt och måste göra så och jag får därmed också en kvittens på att tänk och hårdvara fungerar. Därför kan lösningarna bli lite mer komplicerade än vad som skulle  behövas för att bara få saker att bara snurra, men två flugor i en smäll liksom. Det har ett värde.

Nu har ju frysboxen som står bredvid redan en sådan lösning redan. Man skulle alltså kunna använda de grejer som finns där också till kylen. Men jag känner att jag behöver fundera lite där. Möjligen kan man testa något nytt. Så det blir till att funderande till imorgon. Sen lösa eller skrota.  Men pust också såklart. Har annat att göra jag med.

Gillar hur som helst lösningen för kondensvatten (se bilden nedan).  Kompressorn som är varm (40-50 grader) får det att dunsta från koppen som omsluter den. Snyggt. Japp lorten bakom kylskåpen är ganska mycket blä. Kanske kommer nya organismer som tar över jorden att kläckas och växa upp just där en dag. Japp, det tror jag.