Inte behöver vi skämmas inte

Norden är på fjärde plats när det gäller att dra till sig riskkapital efter Silicon Valley, New York och London.

 

– Framför allt är det Stockholm som drar till sig riskkapital och om tillväxen fortsätter förväntas ni passera London. Det finns verkligen något unikt och speciellt här, säger han.

Amazons Nordenchef Darren Mowry

Det Svenska skuldberget – fy fan!

berg_av_pengar_237115w_12912822

http://blog.svd.se/cervenkaspengar/2013/09/02/den-svenska-tillvaxtmyten/

När finanskrisen slog till slutet av 2008 uppgick de samlade skulderna i USA, det vill säga i hushållen, företagen (inklusive finanssektorn) och offentlig sektor till 296 procent av BNP enligt konsultföretaget McKinsey. I mitten av 2011 hade siffran sjunkit till 279 procent.

Motsvarande summering för 2012 av de samlade skulderna i Sverige landar enligt siffror som SCB tagit fram åt SvD Näringsliv på 490 procent. Jo, ni läste rätt.

Mig skrämmer det här så förbannat. Inte för att jag deltar i den där vansinniga lånefesten som pågår. Det är andra som gör det. Det är också andra som tjänar pengar på den. Men när det där korthuset brakar så är det sådana som jag som skall vara med och betala, för gör man som alla andra så är man fri, inte om man saknar skulder. “Det är borgarnas fel” hör jag det ropas bland vänsterkamraterna. “I helvete heller!” är mitt svar. Det är de girigas fel, och de giriga finns i alla samhällsklasser och inom alla politiska åskådningar.

“Sveriges ekonomi kraschar 2015” | Sverige | SvD

"Sveriges ekonomi kraschar 2015" | Sverige | SvD.

Någon gång blir man alltid biten av att ha för stora skulder. När bettet kommer det vet ingen men att det till slut kommer är oundvikligt. När vi köpte hus här uppe i skogen så låg räntorna på sexton procent. Varför skulle det inte kunna inträffa igen? Såklart det kan. Man kan inte stå med huvudet i sanden och bara hoppas att det inte gör det.

Den största myten i världsekonomin

Bättre än vad ANDREAS CERVENKA skriver skriver ingen. Man skulle kunna vara prenumerant på Svenska Dagbladet bara för hans artiklar.

via Den största myten i världsekonomin.

Citat som “Här har alltså ett litet antal testosteronstinna män med tonårshjärnor lämnats ensamma i kontrollrummet för några av världens största marknader, med dörren till kassavalvet på vid gavel och uppmaningen: uppför er väl.” får mig att klappa händerna av förtjusing.